iln - חדשות ישראל והעולם, טכנולוגיה, ספורט, כלכלה

ארוחה מפסקת לכיפור

יום הכיפורים הוא יום מיוחד מאד בשנה שבו אנו מתכנסים בתוך עצמינו ועושים חשבון נפש. חשבון לכל מה שעבר עלינו בשנה האחרונה, על האנשים איתם היינו במגע, אם נדרשת מאיתנו התנצלות ומחילה או שמא זהו הזמן שאותו נקדיש לאלוהינו בתחינה ותפילה בבקשת כפרה. טרם נכנס החג בעל המשמעות הייחודית ביותר מכל חגי ישראל הכנו עבורכם רשימת מתכונים משביעים ומזינים שייסעו לכם לעבור את הצום באופן יעיל.

מנות ראשונות

את הארוחות ביום הכיפור מומלץ לחלק לאורכו של היום תוך שתיית מים מרובה.

לפניכם מתכון למנה ראשונה מצוינת שאותה ניתן להפוך אף לטבעונית.

קציצות תפוחי אדמה ועשבי תיבול

השילוב של תפוחי אדמה, ביצים ועשבי תיבול תורם לתחושת שובע אשר תסייע לכם במהלך הצום.

המצרכים הדרושים ל-30-25 קציצות:
10 תפוחי אדמה קלופים ומגוררים
1 בצל לבן קלוף וחתוך
4 ביצים
צרור קצוץ של פטרוזיליה
5 גזרים
לתיבול: פלפל, מלח, פפריקה, כמון

אופן ההכנה:
מערבבים את כל הירקות בקערה יחד עם הביצים והתבלינים ומשרים לשעה עד שעתיים בקירור.
מחממים תנור ל-180 מעלות, מניחים נייר אפייה על התבנית ועליו בוזקים שמן זית. יוצרים קציצות באמצעות כף.
מכניסים את התבנית לתנור ל-40-30 דקות. (מומלץ להפוך לאחר רבע שעה)
טיפ נוסף: מומלץ לבשל עם חום עליון ותחתון.

תוספת: תוכלו להגיש את הקציצות לצד סלט ירקות טרי בתיבול לימון, פלפל שחור ומלח בליווי טחינה או יוגורט.

ובגרסה הטבעונית

בטרם קילוף וגירוד תפוחי האדמה, מומלץ לבשל במים רותחים עד לריכוך במשך כחצי שעה. לאחר שהתקררו יש לקלפם ולמעוך למרקם של פירה. לאחר מכן יש להוסיף את יתר המרכיבים מלבד הביצים, הכניסו לקירור ולאחר מכן צרו קציצות באמצעות כף.

מנה עיקרית לארוחה המפסקת

לאחר מספר שעות שחלפו מאכילת המנה הראשונה, תוכלו לשבת לאכול את המנה העיקרית, השתדלו לא להמליח את המנות כדי לא לגרום לצמא והרבו בשתיית מים בארוחות ולא בשתייה ממותקת משום סוג.

חזה עוף בליווי שעועית ירוקה ואורז לבן

מצרכים לעשר מנות:
1 ק"ג חזה עוף
פלפל שחור
מלח
פפריקה
כמון
שמן זית כתית טהור

אופן ההכנה: את חזה העוף יש להניח בקערה יחד עם שמן הזית והתבלינים, מומלץ להשרות ללילה במקרר.
לאחר מכן יש לטגן במחבת עם שמן זית.

לאורז:
שלוש כוסות של אורז לבן יסמין או בסמטי נקי ושטוף, אותו יש להוסיף לסיר שחומם עם שמן זית. יש לטגן את האורז כשתי דקות ולהוסיף כשש כוסות מים ומלח. לאחר רתיחה יש להנמיך את האש ולכסת את הסיר במכסה.
את האורז יש לבשל על אש קטנה עם מכסה סגור כרבע שעה עד עשרים דקות.

לשעועית:
את השעועית יש להניח בסיר ולכסות במים, מומלץ להוסיף כשלוש כפות של רסק עגבניות, שני שיני שום, פלפל ומלח, ומעט מרק עוף. יש לבשל כעשרים דקות עד חצי שעה.

לאחר שהאורז והשעועית מוכנים יש להגיש אותם לצד חזה העוף כמנה אחת.

ניתן ליצור את המנה בגרסה הטבעונית על ידי הוספת כוס עדשים ירוקות לאורז או בישול של טופו או סייטן במקום מנת העוף.

קינוח קטן רגע לפני הצום

בניגוד לסברה הרווחת מומלץ לא להגיש פירות כמנת הקינוח. הסיבה המרכזית לכך היא התססה של המעי. לאחר כשעתיים ממועד הארוחה ובסמוך לצום הרתיחו קומקום או סיר קטן עם מים על הגז יחד עם מקלות קינמון, ציפורן ושקיק תה שחור. הניחו לתערובת להתבשל כעשרים דקות עד לבעבוע. לצד התה תוכלו להוסיף עוגת דבש בחושה המסמלת את אווירת חגי תשרי. או לחילופין להתפנק בעוגיות נימוחות ונפלאות.

עוגיות מגולגלות פרווה מתאים גם לטבעוניים

את המתכון הקליל הזה ניתן לשלב יחד עם אגוזים במתיקות מעודנת.

לבצק:
1 כוס מיץ תפוזים
3 כוסות קמח תופח
½ כוס של שמן קוקוס או ¼ כוס שמן קוקוס ו-100 גרם מחית תפוחים

למילוי: שוקולד טבעוני, ריבה, סילאן, חמאת בוטנים, רחת לוקום

אופן ההכנה:
יש לחמם תנור ל-175 מעלות. יש להניח את כל הרכיבים בקערה ולערבב עם כף עץ, לאחר מכן יש לכסות את הקערה ולהניח במקרר למשך שעתיים. בתום הקירור יש לחלק את הבצק לשלושה חלקים ולרדד באמצעות מערוך למלבן. מורחים את המילויים שנבחרו על כל שטח הבצק, ניתן בשלב הזה להוסיף: אגוזים, צימוקים, שזיפים, משמשים וכדומה. מגלגלים את המלבן לצורת גליל ומחוררים בעדינות באמצעות מזלג, מעבירים לתנור למשך כ-30-25 דקות ובודקים האם הרולדה השחימה.
לאחר ההשחמה מומלץ להבריש את הרולדה בסילאן או בדבש על מנת ליצור מראה מזוגג.
משאירים לקירור באוויר החדר כחצי שעה ופורסים לפרוסות קטנות.